De gemiddelde Nederlandse automobilist rijdt zo’n 13.000 kilometer per jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is van Amsterdam naar Afghanistan en terug, een tripje waar je volgens Google Maps bijna 160 uur over doet – zonder files.

Lange autoritten – maar ook korte – worden alleen maar vervelender als je onderweg een lekke band hebt of met een lege accu op de parkeerplaats blijft steken. Gelukkig zijn er vandaag de dag tal van gadgets voor je heilige koe. De één verbetert de rijervaring, de ander helpt bij pech onderweg of een ongeluk.


Dashboardcamera

mio-mivue-658-touch
Foto: Mio

Dashboardcamera’s zijn niet alleen ideaal om mooie bergritten vast te leggen, ze zijn ook handig als je in een ongeluk verzeild raakt. Dat hebben de miljoenen Russen met een dashcam al bewezen, gezien de enorme dagelijkse stroom aan video’s van auto-ongelukken.

Het beeldmateriaal dat de camera’s opnemen kan goed van pas komen om aan te tonen wie schuldig is bij een aanrijding. De Mio Mivue 658 Touch werd vorig jaar als beste getest door de ANWB. Deze dashcam maakt zeer goede beelden overdag, redelijke beelden in het donker en beschikt over handige snufjes als een touchscreen, flitspaalsignalering en motion detection, waarbij de camera begint te filmen zodra er beweging rond de auto is.

Koop de Mio Mivue 658 Touch voor 179 euro bij Coolblue.


Smartphonehouder

anygrip-stretchy
Foto: Anygrip

Het is gevaarlijker dan bellen met je telefoon in je handen: naar beneden kijken op het scherm van je smartphone. Zeker navigatie volgen is lastig, omdat er veel informatie op het scherm getoond wordt. Met een houder voor bijvoorbeeld een iPhone houdt je de navigatie-app binnen je blikveld.

De Anygrip Stretchy (19,95 euro) komt dit jaar als beste uit de test van de Consumentenbond als smartphonehouder die je op de voorruit bevestigt. Heb je 'm liever op het ventilatierooster, dan is de smartphonehouder van BeHello (19,99 euro) een goede keus.


Startkabels met batterij voor in de kofferbak

carpoint-jumpstarter
Foto: Carpoint

Het is geen zekerheid dat er altijd iemand met een paar startkabels in de buurt is als je een schokje nodig hebt. Dus is het verstandig om zelfs een setje in de wagen te hebben liggen - en dan kun je ook die gestrande medereiziger een handje helpen.

Het handige van deze set is dat het niet alleen de kabels zijn, maar ook een batterij die op de meest afgelegen landweggetjes een lading elektriciteit voor je accu heeft. Je kunt hem ook gebruiken als een achtervang voor alle belangrijke apparatuur die je onderweg meeneemt.

Deze set, gemaakt door Carpoint, heeft een ingebouwd werklicht. Verkrijgbaar bij Winparts voor 86,36 euro.


Bluetooth-carkit

belkin-caraudio
Foto: Belkin

Ook een oudere auto kan je nieuwste mp3'tjes afspelen. Bluetooth is de oplossing om je smartphone met de elektronica van je auto te verbinden. Met de Belkin Bluetooth-carkit (69,99 euro) plug je je telefoon in je auto, speel je muziek af en bel je ook handsfree.


USB-oplader

xtorm-usb-oplader
Foto: Xtorm

Een lege smartphone komt altijd op de onhandigste moment. Zorg ervoor dat je onderweg in je auto nooit zonder stroom zit: alles wat je nodig hebt is een simpele verloopstekker met USB-aansluiting. Dan kun je ook meteen je e-reader nog opladen op weg naar Zuid-Frankrijk.

De Xtorm USB-oplader is verkrijgbaar voor 14,99 euro bij Coolblue.


GPS-tracker

gps-tracker-auto
Foto: vindmijterug.nl

We kunnen tegenwoordig onze smartphones terugvinden als die gestolen zijn, dus waarom onze auto's niet? Deze GPS-tracker heeft wellicht een paar andere, handigere toepassingen, maar voor het geval je auto gestolen wordt is deze wel ideaal.

Ook handig als je bijvoorbeeld je auto deelt via SnappCar en afgesproken hebt dat de lener er niet mee naar Wit-Rusland rijdt, maar hij dat tóch doet. Dan weet je dat. Want via de bijgeleverde software kun je instellen dat je een alarm krijgt als de auto buiten een bepaalde grens gaat.

De tracker van Vindmijterug.nl kost 119 euro.


Radarverklikker

stinger-card
Foto: Stinger

Niet bepaald een hightechgadget meer: radarverklikkers bestaan al lang en zijn ook onder de Nederlandse hardrijder populair. Hoewel het gebruik in de auto sinds 2004 is verboden in Nederland, kun je met deze radardetector de snelheidscontroles te slim af zijn.

Topmodel is de Stinger Card, met een prijskaartje van bijna 1000 euro. Daarmee kun je bekeuringen voorkomen. Maar pas op: als je betrapt wordt op het gebruik van een radarverklikker, krijg je een boete van 430 euro en wordt het apparaat in beslag genomen.

Natuurlijk kun je je beter aan de maximum snelheid houden. Want zeg nou zelf, hard rijden is toch helemaal niet stoer?


Dode hoekspiegel

dodehoekspiegel
Foto: Carpoint

De nieuwste auto's hebben ze al: alarmen voor de dode hoek. Eigenlijk is de techniek heel eenvoudig, want het bestaat louter uit een lampje dat gaat branden als er iemand in je dode hoek fietst of loopt.

Maar genoeg oudere auto's hebben deze functies natuurlijk niet. Een simpele oplossing met hetzelfde effect zijn deze bolle spiegeltjes die op je buitenspiegels plakt. Verkrijgbaar vanaf een paar euro.


Bandenspanningcontrolesysteem

banddruk-meter
Foto: SPY

De banden zijn het enige deel van je auto dat contact maakt met de weg - afgezien van die stoere bumper bij verkeersdrempels natuurlijk.

Dus is het verstandig om je banden goed in de gaten te houden en de spanning optimaal te reguleren. Een controleset voor de bandenspanning komt daarom goed van pas om de gezondheid van je banden bij te houden.

Dit systeem van het Aziatisch elektronicamerk SPY meet zowel de temperatuur als de spanning van de banden. Vier sensoren bevestig je aan elke band en een display parkeer je in de aansteker. Als er iets misgaat, zie je dat dus meteen. Te krijgen op Winparts.nl voor 125 euro.


Gordelsnijder en glashamer

lifehammer
Foto: Lifehammer

Dit ding doet precies wat het adverteert: het snijdt gordels door en breekt ramen na een ongeluk. Zo kom je nooit onnodig vast te zitten in je auto na een ongeluk. Eindelijk een veilige in plaats van lollige sleutelhanger.

Te koop op Lifehammerproducts.com voor 12,95 euro.


Drop Stop

dropstop
Foto: Drop Stop

Je kent het wel: je telefoon is weer eens vanuit je broekzak tussen de stoel en middenconsole gegleden. Het kost een hele tour om het apparaat vanonder de stoel te vissen - en je hapt onherroepelijk stof. Herkenbaar eerste-wereldprobleem?

Drop Stop is dan de ideale accessoire. Verkrijgbaar per set van twee voor een tientje.


Mobileye 560

mobileye
Foto: Mobileye

Ongelukken voorkomen willen we allemaal. Met de Mobileye-apparaten wordt dat een stukje makkelijker.

Het systeem bestaat uit een slimme camera voor op je voorruit, een alarmkastje en een display waarop je als chauffeur de waarschuwingen kan bekijken. De camera is in staat om de afstand tot je voorligger en snelheid te berekenen en voetgangers of fietsers te detecteren.

Stel dat je 50 km/u rijdt in een gebied waar slechts 30 is toegestaan, dan geeft Mobileye je een waarschuwing met een geluidje maar ook op het schermpje. Dit is wellicht de meer hightech-gadget van deze hele lijst en de prijs is navenant: 949 euro en is te krijgen bij de Amazon.de.


Achteruitrijcamera

aeg-achteruitrijcamera
Foto: AEG

Met het draadloze achteruitkijksysteem van AEG kun je kijken wat er achter je auto gebeurt. Zo bots je nooit meer tegen dat paaltje bij het parkeren. Verkrijgbaar voor 139 euro op Conrad.nl.

LEES OOK: Peddelen naar je werk: deze fietsen kunnen auto’s vervangen